Harrastaminen bokserin kanssa

Bokseri on palveluskoirarotu ja sopii lähes lajiin, kuin lajiin. Lajivalikoima on laaja, joten kaikille varmasti löytyy oma mukava lajinsa harrastukseksi. Aina täytyy kuitenkin muistaa, että tottelevaisuus on bokserille ja ohjaajille ehkä se kaikkein vaikein osa-alue ja sen takia sitä tulisikin harjoitella huomattavasti useammin, kuin mitä maastolajien harjoituskerrat vaativat. Bokseri on maaston puolesta yleensä valmis kokeeseen siinä vaiheessa, kun tottelevaisuus on saatu tehtyä kuntoon.

lajikollaasi.jpg

PK-LAJIT:

Bokseri toimii palveluskoirarotuna monissa lajeissa ja sen kanssa on mukava harrastaa. Menestyksekäs kisaaminen vaatii ahkeraa kouluttamista ja treenaamista, mutta kun se on kivaa niin miksikäs sitä ei tekisi!

Boksereiden kanssa kisaillaan PK-lajeissa rotumestaruuksista vuosittain. Rotumestiksissä lajeina jälki, haku, etsintä, viesti ja suojelu.

Tarkemmat esittelyt eri PK-lajeista Suomen Palveluskoiraliiton sivujen avulla:

Käyttäytymiskoe (BH)

Jälkikoe (PAJÄ)

Hakukoe (PAHA)

Etsintäkoe (PAEK)

Viestikoe (PAVI)

Suojelukoe (PASU)

Mondioring (PAMR)

Erikoisjälki (PAEJ)

Kansainvälinen jälkikoirakoe (IGP-FH)

Valjakkohiihto (PAVH)

Opastuskoe (PAOP)

PELASTUSKOIRALAJIT:

Bokseri toimii myös pelastuskoiralajien puolella. Näiden eri lajien esittely yllämainittujen tavoin Suomen Palveluskoiraliiton sivujen kautta:

Pelastusjälkikoe (PEJÄ)

Pelastushakukoe (PEHA)

Rauniokoe (PERA)

Kansainväliset peöastuskoirakokeet (IPOR)

TOKO/RALLY-TOKO:

Toko ja Rally-toko on kasvattanut suosiotaan boksereiden keskuudessa viime vuosina. Bokseri osaa asettaa haasteita toko:n harrastamiselle sen ollessa hieman vähemmän miellyttämisen haluinen ohjaajaansa kohtaan kuin esimerkiksi toko-kentillä paljon näkyvät eri paimenkoirat. Toko on kuitenkin loistava harrastus ja koemuoto bokserinkin kanssa, siinä korostuu yhteistyö koiran ja ohjaajan välillä. Toko:ssa on liikkeiden puolesta paljon samaa kuin PK-tottelevaisuudessa, joten se on oiva laji harrastaa myös PK-tottiksen ohella.

Rally-toko on perus toko:sta hieman muunneltu versio. Siinä yhdistyy tokon, agilityn ja koiratanssin elementtejä. Rally-tokossa korostuu entisestään koiran ja ohjaajan välinen hyvä yhteiyö. Laji opettaa ohjaajalle koirankäsittelytaitoja. Koiraa saa kehua ja kannustaa koko suorituksen ajan.

Tarkemmat lajiesittelyt Suomen Palkeluskoiraliiton sivujen kautta:

Toko

Rally-toko

KOIRATANSSI:

Koiratanssinkin suosio on lisääntynyt viime vuosina bokserien keskuudessa. Koiratanssissa tarvitaan tottelevaisuutta joka yhdistetään luovaan liikkumiseen "tanssiin". Koiratanssissa järjestetään myös kilpailuja joissa kisaillaan tokon tavoin kolmessa eri luokassa, alokasluokka, avoin luokka ja voittajaluokka.

Lisää koiratanssista Suomen Plaveluskoiraliiton sivuilta:

Koiratanssi

AGILITY:

Agility ei ole virallinen palveluskoiralaji, mutta sen suosio bokserien keskuudessa on kasvanut siinä missä Toko, Rally-toko ja Koiratanssikin. Bokseri aktiivisena ja tekemisenhaluisena koirana toimii loistavasti myös agility-kentällä. Agilityn harrastamisen kannalta on kuitenkin hyvä tiedostaa boksereille valitettavan yleisten mm. selkä- ja lonkkasairauksien tilanne oman koiran kohdalla. Siinä missä tietysti kaikissa muissakin lajeissa.

Agilityssä vauhti on kovaa, hyppyjä ja tiukkoja liikkeitä. Eli laji josta bokseri varmasti nauttii täysillä!

Vaikka agility ei ole PK-laji, arvostaa bokseriyhdistys myös agilityn harrastajia ja boksereiden maineen viemistä eteenpäin myös siinä lajissa. Suomen bokseriyhdistys palkitsee myös vuoden agilitykoiran aina vuosikokouksissaan samalla kun palkitaan vuoden PK-lajien harrastajat.

Linkki agilityliiton sivuille:

Agility