Jalostustoimikunta tiedottaa

10.5.2020 Pentuvälityksen sivuja uusittu

Hallituksen päätöksen mukaan pentuvälityksen sivuille on tehty muutoksia. SBYn jäsenkasvattajalistaa päivitetty.

Pentuvälityksen säännöt

Pentuvälityksen sääntöjä on tarkennettu.

2.3.2020 Jalostusuroslista

Jalostusuroslistaa on päivitetty, kuten myös listalle pääsyn vaatimuksia. Vuosikokouksessa tehdyn päätöksen mukaan koiralla tulee olla vähintään näyttelytulos EH tai ZTP-testin hyväksytty ulkomuoto-osa.

10.9.2019 Jalostus lomailee 10.-19.9.2019.

Jalostuksen asioita ei hoideta tuona aikana.

5.6.2019 Jalostus lomailee 14.-16.6, 1.-21.7, 6.-19.8.

Jalostuksen asioita ei hoideta tuona aikana.

19.3.2019 Jalostus lomailee 1.4-16.4.2019

Jalostuksen asioita ei hoideta tuona aikana.

2.7.2018 Jalostus lomailee 6.-22.7. ja 10.-19.8.2018

Jalostuksen asioita ei hoideta, tai hoidetaan hyvin harvakseltaan noina aikoina. Hyvää kesää kaikille!

16.5.2018 Jalostus lomailee 18.-27.5.20187.3.2018 Jalostus lomailee 9.-11.3 ja 14.-22.3.2018

Jalostuksen asioita ei hoideta noina aikoina.

12.10.2017 Spondyloosi-indeksit on päivitetty. Bokseripäivät tammikuussa 2018 Sastamalassa. Jalostus lomailee loppuvuodesta.

Uudet spondyloosi-indeksit on päivitetty. Samalla saimme tiedon, että SP-indeksien laittaminen koiranettiin on nyt myös kennelliiton IT-osaston aktiivisella työlistalla! Kaiken kaikkiaan bluppikoiria on nyt 2600 ja niistä suomalaisten koirien osuus on yli 1600, joten varmasti ymmärrätte, että jalostuksella ei enää ole rahkeita yhdistää nimiä ja rekisterinumeroita, kuten aiemmin on tehty.

Suomen Bokseriyhdistys ry järjestää BOKSERIPÄIVÄT 20.-21.1.18 Sastamalan Ellivuoressa. Bokseripäivät on suunnattu ihan kaikille rotuun rakastuneille riippumatta siitä, oletko kasvattaja, harrastaja tai lenkkeilykaverin omistaja. Lisätietoja lehdessä 3/17. Hinnat selviävät myöhemmin ja niistä tiedotetaan sitten, kun ne on lyöty lukkoon.

Jalostus lomailee loppuvuodesta seuraavasti:
19.-24.10, 10.-14.11 ja 29.11-15.12. Noina aikoina jalostus ei käsittele mitään jalostuksen asioita eikä myöskään sähköposteihin vastata. Mukavaa loppuvuotta kaikille!

29.7.2017 Uudet indeksiennustesuositukset pentuvälitykseen.

Hallitus on päättänyt uusista indeksiennustesuosituksista. Uudet suositukset ovat:

- pentueen HD indeksiennusteen tulee olla vähintään 105.
- pentueen spondyloosi-indeksiennusteen tulee olla vähintään 105.

Uudet suositukset tulevat voimaan heti.

4.7.2017 Jalostustoiminta lomailee 7.7-16.7 ja 21.7-31.7 väliset ajat.

Jalostuksen sähköposteihin ei vastata, eikä jalostuksen asioita hoideta loman aikana. Hyvää kesää kaikille!

19.5.2017 Jäsenkasvattajalistan päivitys

On aika päivittää jäsenkasvattajalistaa. Päivitys tapahtuu kesäkuun alussa. Kaikille jäsenkasvattajille on lähetetty sähköpostia asiasta.
SBY:n jäsenkasvattajalistalla pysyminen vaatii, että kasvattaja on maksanut jäsenmaksunsa kuluvalta vuodelta (tilikaudelta) ja toimittaa kasvattamistaan bokseripentueista pentueseurantalomakkeen jalostustoimikunnalle.
Pentueseurantalomake on täytettävä 4 kk sisällä pentueen syntymästä. Jos yhteystiedot ovat muuttuneet, ilmoitus siitä webmasterille joka ylläpitää kasvattajalistaa! Sellaiset kasvattajat, joiden sähköpostit eivät mene läpi poistetaan myös, joten tarkista osoitteesi jäsenkasvattajalistalta.
Kesäkuun alusta poistamme kaikki kasvattajat listalta, joiden listalla pysymisen ehdot eivät täyty.
Jos et jostain syystä ole jäsenkasvattajalistalla ja ehdot kohdaltasi täyttyvät, laita sähköpostia jalostukselle, niin korjataan asia pikimmiten!
 
Olethan myös huomannut, että kesäleirillä on uusia lajeja tarjolla, joten kannattaa kannustaa kasvattien omistajia mukaan! Ilmoittautuminen alkaa tänään 19.5 klo 16.00 koe- ja koulutusvastaavalle.
 
Jalostus lomailee 21.5-30.5, joten sähköposteihin tai kyselyihin ei vastata tuona aikana.
 
Oikein mukavaa kesää!7.2.2017 Boksereille tyypillinen munuaissairaus.

Viime vuosina on käynnistetty useita tutkimuksia boksereille tyypillisen munuaissairauden perinnöllisyyden tutkimiseksi. Paljon hyödyllistä tietoa (englanniksi), sekä sairaita jälkeläisiä jättäneiden koirien sukutauluja löytyy sivustolta http://www.boxerjkd.com/. Jalostustoimikunta suosittelee, että ainakin kasvattajat kävisivät sukutaulut lävitse ja voisivat näin ainakin yrittää vältää sairaiden tai sairautta kantavien koirien kasvattamista. Mikäli koirallasi on todettu munuaissairaus, pyytäisimme täyttämään munuaissairauteen liittyvän kyselyn jotta voisimme tulevaisuudessa liittyä kansainväliseen verkostoon munuaissairauden ehkäisemiseksi. Kyselyyn pääset tästä.

3.1.2017 Uusi PEVISA ja JTO ovat voimassa 1.1.2017 lähtien!

Huomioittehan siis, että 1.1.2017 lähtien tapahtuvissa astutuksissa myös ulkomaisen uroksen tulee olla vähintään 2 vuotias.

Ulkomaisen uroksen poikkeuslupaa voidaan hyödyntää ainoastaan kaksi kertaa ja sen jälkeen ulkomaiselta urokselta vaaditaan KAIKKI Suomen PEVISA:n mukaiset tutkimukset. Enää ei ole merkitystä sillä, missä astutus tapahtuu, tai käytetäänkö tuontispermaa jos sperma on kerätty 1.1.2016 lähtien. Jos sperma on kerätty ennen sitä, on voimassa keräyspäivän säännöt. Lisätietoja koirarekisteriohjeen (2017) kohdasta 3.1.

Aiemmin laitetussa tiedotteessa oli virhe koskien siemennystä spermalla. Jalostustoimikunta pahoittelee virhettä.

19.12.2016 Muutoksia pentuvälitykseen ja uroslistalle

Hallitus on kokouksessaan 9/16 hyväksynyt seuraavat muutokset pentuesuosituksiin ja uroslistalle:
-Jalostukseen käytettävälle koiralle hyväksytään myös TOKO-tulos luonnetta mittaavaksi tulokseksi.
-Pentuvälitykseen lisätään SP-indeksit selkätuloksen yhteyteen.
-Pentuvälitykseen lisätään suositus, että mikäli yhdistelmän toisella koiralla on LTV muutoksia selkärangassa, ei toisella LTV muutoksia tulisi olla.

Muutokset tulevat voimaan 1.1.2017.

1.9.2016 PEVISA JA JTO

Kennelliitosta on tullut tieto, että bokserien jalostuksen tavoiteohjelman (JTO) päivitys on hyväksytty Kennelliiton jalostustieteellisessä toimikunnassa 7.6.2016. Näin ollen myös uusi PEVISA ajalle 2017-2021 on hyväksytty. Uuden JTO:n voit lukea tästä.

Uusi PEVISA-ohjelma 1.1.2017-31.12.2021 on seuraavanlainen:

Pentujen vanhemmista tulee olla ennen astutusta annettu lonkkakuvauslausunto, selkälausunto (SP) ja astutushetkellä voimassa oleva sydämen kuuntelutulos, Rekisteröinnin raja-arvo on lonkkaniveldysplasian aste C. Selkäkuvaus voidaan tehdä aikaisintaan 24 kk iässä. Spondyloosilausunnon raja-arvo on aste 3 ja tämän tuloksen saanut koira voidaan parittaa vain sellaisen koiran kanssa, jonka lausunto on aste 0 tai aste 1. Alle vuoden iässä tehdyn sydänkuuntelun tulos on voimassa 12kk ja yli vuoden iässä tehdyn sydänkuuntelun tulos on voimassa 24 kk.

Mikäli sivuääni kuuluu tai tulos on epävarma, on koiran sydän tutkittava ultraäänitutkimuksella (doppler, aikaisintaan 12 kuukauden iässä) ennen astutusta. Ultraäänitutkimuksen tulokset normaali ja avoin ovat hyväksyttäviä.

Ultraäänitutkimusta ei tarvitse uusia. Jos koiralle on tehty ultraäänitutkimus, ei myöskään auskultaatiotutkimusta tarvitse uusia. Koiraa ei saa käyttää jalostukseen, jos tutkimuksissa löytyy joku sydänsairaus.

SBY:llä on voimassa ulkomaisen uroksen pysyväluonteinen poikkeuslupa. Ulkomaisilta uroksilta ei vaadita sydänlausuntoa eikä spondyloosilausuntoa. Poikkeuslupa on voimassa kahteen pentueeseen. Uroksen pentuekiintiön täytyttyä sillä tulee seuraavien pentueiden kohdalla olla voimassa oleva SKL:n sydän- ja selkäohjeen vaatimukset täyttävä sydäntutkimus- ja spondyloosilausunto.

Rodulle on myös hyväksytty (JTT 6/2016) seuraava rotukohtainen erityisehto: Uroksen pitää astutushetkellä olla vähintään 24 kk ikäinen. Ehto tulee voimaan 1.1.2017.

Huomioittehan siis, että 1.1.2017 lähtien tapahtuvissa astutuksissa myös ulkomaisen uroksen tulee olla vähintään 2 vuotias.

Ulkomaisen uroksen poikkeuslupaa voidaan hyödyntää ainoastaan kaksi kertaa ja sen jälkeen ulkomaiselta urokselta vaaditaan KAIKKI Suomen PEVISA:n mukaiset tutkimukset. Enää ei ole merkitystä sillä, missä astutus tapahtuu, tai käytetäänkö tuontispermaa.

Elokuun uutisia:

Hallitus teki eilisessä kokouksessaan päätöksen, että pysyäkseen jäsenkasvattajana ja saadakseen pentueensa pentuvälitykseen, tulee kasvattajan olla maksanut jäsenmaksunsa kyseiseltä vuodelta. Tätä ohjeistusta ruvetaan noudattamaan 1.9 alkaen, joten kasvattajat, jotka eivät vielä ole maksaneet jäsenmaksuaan, teillä on vielä hyvää aikaa. Vuoden alussa edellisen vuoden maksu on voimassa, kunnes uudet jäsenmaksulaput tulevat.

Saksan bokseriklubi BK-München on tehnyt päätöksen hyväksyä Itävallan ja Italian ZTP testin ja Körungin ja ne rinnastetaan nykyään saksalaiseen testiin. SBY:n hallitus on tehnyt päätöksen, jolla mukailemme Saksan käytäntöä ja näinollen hyväksymme testien tulokset esim. pentuvälitykseen ja uroslistalle. Mikäli koira on suorittanut ZTP:n tai Körungin Italian tai Itävallan alaisuudessa ja tiedot halutaan lisätä SBY:n listoille, tulee tietojen lähettäjän lähettää todisteet siitä, että kyseisellä tuomarilla on körung-oikeudet kyseisessä maassa.

Onnea ja menestystä kaikille bokserikoirakoille 5.-7.8 PK SM-kilpailuihin Lapualle!

ZTP:n viimeinen ilmoittautumispäivä on 7.8!

Kennelliitto on nyt vihdoin ja viimein tallentanut spondyloositulokset yhdistyksen "vanhalta" listalta Koiranettiin!

Viime aikoina on tullut useita jalostustoimintaan liittyviä kyselyitä ja asioita toimikunnan vetäjän henkilökohtaiseen facebook -postilaatikkoon. Jatkossa henkilökohtaiselle fb-tilille tuleet kyselyt jätetään huomioitta. Oikea osoite kyselyille ja asioille on jalostus@bokseriyhdistys.fi.

Jalostus lomailee viikon 34, joten posteihin ei vastata tuolloin.

Heinäkuun uutisia:

Jalostustoimikunta lomailee viikon 28 SBY:n kesäleirillä. Toimikunnan asioita ei hoideta tuona aikana.

SKL päivittää spondyloosi-indeksit kesälomien jälkeen.

JTO:n korjausehdotus on lähetetty SKL:ään.

HUOM! jäsenkasvattajat: SBY:n hallitus on 5/2016 kokouksessaan hyväksynyt ulkomaisen uroksen poikkeusluvaksi seuraavan ehdotuksen: Ulkomaiselta urokselta ei vaadita sydänkuuntelutulosta eikä spondyloosilausuntoa mikäli astutus tapahtuu ulkomailla tai käytetään tuontispermaa. Uroksen tulee astutushetkellä olla täyttänyt 2 vuotta. Poikkeuslupaehdotus on lähetetty SKL:ään ja tiedotamme heti, kun asia etenee.

Samaisessa kokouksessa tehtiin myös päätös olla hallinnoimatta SKL:n pentuvälitystä, sillä yhdistyksellä on oikein toimiva pentuvälitys mihin jäsenkasvattajat voivat lisätä pentueensa.

Kennelliiton JTT:n päätös 7.6.2016 (5/2016):

Toimikunta hyväksyy esityksen bokserin päivitetyksi JTO:ksi muutamin korjauksin ja ehdotuksin kaudelle 2017 -2021. Hyväksyntä tulee voimaan sillä ehdolla, että korjattu JTO toimitetaan Kennelliittoon kuluvan vuoden lokakuun loppuun mennessä.

Toimikunta hyväksyy rodulle seuraavan PEVISA-ohjelman: Pentujen vanhemmista tulee olla ennen astutusta annettu lonkkakuvauslausunto, selkälausunto (SP) ja astutushetkellä voimassa oleva sydämen kuuntelutulos, Rekisteröinnin raja-arvo on lonkkaniveldysplasian aste C. Selkäkuvaus voidaan tehdä aikaisintaan 24 kk iässä. Spondyloosilausunnon raja-arvo on aste 3 ja tämän tuloksen saanut koira voidaan parittaa vain sellaisen koiran kanssa, jonka lausunto on aste 0 tai aste 1. Alle vuoden iässä tehdyn sydänkuuntelun tulos on voimassa 12kk ja yli vuoden iässä tehdyn sydänkuuntelun tulos on voimassa 24 kk.

Mikäli sivuääni kuuluu tai tulos on epävarma, on koiran sydän tutkittava doppler-tutkimuksella (aikaisintaan 12 kuukauden iässä) ennen astutusta. Doppler-tulokset normaali ja avoin ovat hyväksyttäviä.

Ultraäänitutkimusta ei tarvitse uusia. Jos koiralle on tehty ultraäänitutkimus, ei myöskään auskultaatiotutkimusta tarvitse uusia. Koiraa ei saa käyttää jalostukseen, jos tutkimuksissa löytyy joku sydänsairaus.

Ohjelma on voimassa 1.1.2017 – 31.12.2021.

Ulkomaisen jalostusuroksen selkälausuntoja koskevasta vaatimuksesta päätetään toimikunnan seuraavassa kokouksessa.

Rotujärjestölle annetaan tiedoksi, että sydänkuuntelun osalta noudatetaan Koirarekisteriohjeen kohtaa 9 ja rotujärjestön esitys hyväksytään niin, että mikäli ulkomaiselle urokselle rekisteröidään enemmän kuin kaksi pentuetta, vaaditaan siltä sydänkuuntelutulos.

-------------

SKL:n pyytämät muutokset tullaan tekemään pikapuolin ja korjattu JTO toimitetaan heille mahdollisimman pian.

28.5.2016 Kennelliiton sydäntyöryhmä tiedottaa:

Kennelliiton sydäntallennusten aikataulu on tarkentunut; tallennusjärjestelmä valmistuu elokuussa. Silloin päästään siis tallentamaan myös sivuäänellisiä auskultaatiotuloksia sekä ultraäänituloksia. Kaikki Kennelliittoon saapuneet tulokset tallennetaan vähitellen. Elokuussa pitäisi valmistua myös sähköinen sydänlähete.

16.3.2016 Kennelliitto on uusinut kaikki sopimuspohjansa

Kennelliitto on päivittänyt kaikki sopimuslomakkeensa. Kauppasopimus, sijoitussopimukset, jalostusoikeuden luovutussopimukset, astutussopimus ja osamaksusopimus on uusittu yhdessä kuluttajaviranomaisten kanssa. Sopimukset ovat kuluttajansuojalain mukaiset ja kohtuulliset molemmille osapuolille. Uudet sopimukset ovat käytettävissä heti, mutta vanhoja sopimuslomakkeita voi käyttää vuoden 2016 loppuun asti. Lisätietoja.

6.10.2015 Pevisan tulkinta sydäntutkimusten osalta

Bokserien Pevisan tulkinta sekä Suomen Kennelliiton yleisen sydänohjeen tulkinta bokserien osalta on tällä hetkellä epäselvää sellaisten koirien kohdalla, joilla on aikaisemmin kuulunut sivuääni, mutta joilla on nyt voimassa oleva tutkimustulos "ei sivuääntä". Suomen Kennelliiton jalostustieteellisen toimikunnan kokouksessa asiaa tullaan käsittelemään ja Suomen Bokseriyhdistys ry. kommentoi omalta osaltaan asiaa. Kun asiaan saadaan selvyys, tullaan sekä yhdistyksen kotisivuilla että lehdessä julkaisemaan Pevisan tulkinnasta ns. "rautalankaversio".

Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin se, että jos suunnittelet pentuetta, tarkista molempien vanhempien sydänlausuntojen voimassaolo ja hyväksyntä Suomen Kennelliitosta.

Suomen Kennelliiton jalostustieteellisen toimikunnan päätös
17.1.2015 (1/2015):
Toimikunta hyväksyy, että bokserin voimassa olevaan PEVISA-ohjelmaan
lisätään 1.6.2015 alkaen seuraava ehto:

Mikäli sivuääni kuuluu tai tulos on epävarma, on koiran sydän
tutkittavadoppler-tutkimuksella (aikaisintaan 12 kuukauden iässä) ennen
astutusta.Mikäli doppler-tutkimuksessa sydämestä löytyy jokin sairaus, ei koiraa saa
käyttää jalostukseen. Doppler-tulokset normaali ja avoin ovat hyväksyttäviä.

Ohjelma on voimassa 1.6.2015-31.12.2019

Suomen Kennelliiton jalostustieteellisen toimikunnan päätös
19.8.2014 (8/2014):

"Toimikunta hyväksyy bokserille seuraavan rotukohtaisen PEVISA-ohjelman:
Pentujen vanhemmista tulee olla ennen asutusta annettu
lonkkakuvauslausunto, selkälausunto ja astutushetkellä voimassa oleva
sydämen kuuntelutulos. Rekisteröinnin raja-arvo on lonkkaniveldysplasian
aste C. Selkäkuvaus voidaan tehdä aikaisintaan 24 kk iässä.
Spondyloosilausunnon raja-arvo on aste 3 ja tämän tuloksen saanut koira
voidaan parittaa vain sellaisen koiran kanssa, jonka lausunto on aste 0
tai aste 1. Alle vuoden iässä tehdyn sydänkuuntelun tulos on voimassa
12kk ja yli vuoden iässä tehdyn sydänkuuntelun tulos on voimassa 24
kk.

Ohjelma on voimassa 1.1.2015–31.5.2015.
Ohjelman ehdot  1.6.2015-31.12.2016 (JTO-kauden loppuun)tarkistetaan kun
on tieto siitä milloin uusi Sydänohje tulee voimaan."

Toimikunta siis päättää missä vaiheessa rodun ohjelmaan voidaan liittää
seuraava sydäntutkimuksia koskeva ehto: "Mikäli sivuääni kuuluu tai tulos
on epävarma, on koiran sydän tutkittava doppler-tutkimuksella
(aikaisintaan 12 kuukauden iässä) ennen astutusta. Mikäli
doppler-tutkimuksessa sydämestä löytyy jokin sairaus, ei koiraa saa
käyttää jalostukseen. Doppler-tulokset normaali ja avoin ovat
hyväksyttäviä."

30.6.2014 ZTP-testi järjestetään 23.8.2014 alkaen klo 10.00 Lahden alueella. Tuomarina toimii Körmeister Beate Jodl ja maalimiehenä Timo Karjalainen. Katso lisätietoja ZTP-testin välilehdeltä.

30.6.2014 AD-koe järjestetään 24.8.2014 alkaen klo 8.00 Uudenmaan alueella. Tuomarina toimii Beate Jodl Saksasta. Katso lisätietoja AD-kokeen välilehdeltä.

20.12.2013 LTV ja VA lausunnot tulevat pentuvälitykseen informatiivisena lisänä ja samalla spondyloosisuosituksia on tarkistettu.

Lisätietoja pentuvälityksen jalostussuositukset sivuilla. Muutokset astuvat voimaan heti.

20.12.2013 Huomioithan kasvattaja, että SKL:n koirarekisteriohjetta päivitetään jälleen vuoden 2014 alusta!

Siellä on myös muutamia muutoksia. Muutokset löydät SKL:n sivuilta.

27.11.2013 LTV ja VA lausunnot eivät vaikuta koiran jalostuskäyttöön ja pentujen rekisteröinteihin.

Spondyloositutkimuksen yhteydessä lausuttavat LTV ja VA lausunnot eivät vaikuta koiran jalostuskäyttöön, vaikka koira saisikin arvosanakseen asteikon huonoimman tuloksen. Ainoastaan spondyloosi (tulos SP4) kieltää koiran jalostuskäytön. Asia on tarkistettu 27.11.13 SKL:n Päivi Rantasalolta.

25.10.2013 Lonkka- ja kyynernivelien valitusmenettelyä yhdenmukaistetaan PKU:n kanssa 

Yhdenmukaistus tapahtuu 1.1.2014. Voit lukea asiasta lisää kennelliiton sivuilta.

25.10.2013 Kennelliitto on ruvennut taas antamaan selkälausuntoja 8.10 alkaen.

Spondyloosin lisäksi tulee LTV-lausunto ja on mahdollista ottaa myös VA-lausunto. Voit lukea asiasta lisää kennelliiton sivuilta.

25.10.2013 Kaksi uutta ulkomuototuomaria rodullemme

23.10.2013 järjestetyssä ulkomuototuomari-kollegiossa hyväksyttiin kaksi uutta bokserituomaria; Marianne Holm ja Marjo Nygård.

2.8.2013 Evira tutkii koiranpentujen kuolinsyitä

Viime aikoina kasvattajilta on kuollut kokonaisia pentueita ennen kahden viikon ikää. Voit lukea lisää tästä. Mikäli bokserikasvattajilta kuolee kokonaisia pentueita, pyydämme lähettämään avauslausunnot myös jalostustoimikunnalle. Yhdistyksen jäsenille maksetaan pentujen avaukset takaisin.

14.5.2013 Kennelliitto on uusimassa selkäkuvausohjettaan.

Uusi ohje tulee voimaan 1.6.2013. Uuden ohjeen voit kokonaisuudessaan lukea kennelliiton sivuilta: selkämuutokset ja uusi selkäohje.

Bokserin kannalta tulee muutamia muutoksia;
kuvia tarvitaan jatkossa kolme, mutta lonkkakuva on riittävä kolmanneksi kuvaksi.
Välimuotoiset lanne-ristinikamat tulevat jälleen näkyviin Koiranetiin. Tämä on oikein hyvä parannus.
L7S silta lasketaan jatkossa sillaksi (tähän asti silta L7S on estänyt SP0 lausunnon mutta ei ole heti vienyt SP2 tasolle. Jatkossa se tulee olemaan laskennallinen silta siinä kuin muutkin, kun aiemmin on vain laitettu lisähuomio "silta L7S").
Anu Saikku-Bäckströmillä on lausujana valta tulkita boksereilla, joilla on ihan pienet piikit (yksi yli 3 mm tai pari alle 3 mm), tilanne ns. rajatapaus puhtaaksi eli antaa SP0 tulos vaikka muilla roduille jo noistakin seuraisi SP1.
SP4 tulos tulee jatkossa jo vähän aiemmin, kun todetaan yli 7 siltaa.
1.6.2013 jälkeen norjalaisia spondyloosilausuntoja ei enää hyväksytä kennelliitossa.

14.5.2013 MH-ihanneprofiili on lisätty yhdistyksen nettisivuille jalostuksen alasivuille.

Samalla on tehty graafinen vertailu vuosina 2009-2012 kuvattujen boksereiden keskiarvoista verrattuna ihanneprofiliin. Linkki sivulle on http://www.bokseriyhdistys.fi/jalostusjakasvatus/138

14.5.2013 Lisäys pentulistoille

Hallitus on päättänyt seuraavasta lisäyksestä pentueseurantaan: "Hyväksytään yhdistyksen pentulistalle jatkossa myös saksalainen lonkkaindeksi (laskettuna kaavalla 100+(100-X) jossa X on koiran saksalainen lonkkaindeksi). Mikäli koiralla on sekä suomalainen että saksalainen lonkkaindeksi, laitetaan aina molemmat indeksit näkyville pentuvälitykseen ja lasketaan pentueen keskiarvo käyttäen koiran parempaa indeksiä. Mikäli pentueen keskiarvon laskemiseen käytetään koiran saksalaista indeksiä, tulee asiasta merkintä s indeksikeskiarvon perään. Samaa sääntöä noudatetaan sekä uroksille että nartuille."

11.1.2013 Kennelliiton uusi rekisteriohje 2013 muuttaa pentueiden rekisteröintejä

SKL:n uusi rekisteriohje http://www.kennelliitto.fi/FI/kennelliitto/uutiset/
2013/20130103_koirarekisteriohje2013.htm

muuttaa pentueiden rekisteröintiä spondyloosin osalta niin, että SP4 selkäisen koiran jälkeläisiä ei rekisteröidä FI-rekisteriin. Uusi ohje on tullut voimaan 1.1.2013. 19.6.2012 kommunikoitu tieto siitä, että uusi ohje ei vaikuttaisi rekisteröinteihin selän osalta on siis virheellinen.

29.11.2012 Jalostuspäivät Ellivuoressa

SBY:n jalostustoimikunta järjestää

jalostuspäivät 26.-27.1.2013 Hotelli Ellivuoressa Sastamalassa.

Tapahtuma on tarkoitettu kaikille boksereista kiinnostuneille. Puhujina ja aiheina tilaisuudessa ovat:

Lauantai 26.1.13

 • ELL Nina Menna: immunologia
 • ELT Anu Saikku-Bäckström: spondyloosi ja muita selän ongelmia boksereilla
 • ELL Sari Granholm: sydänsairaudet boksereilla
 • ELT, dosentti, DiplAVDC, DiplEVDC Eva Sarkiala-Kessel: boksereiden hammasongelmat

Sunnuntai 27.1.13

 • tutkija, MMT, agronomi, dosentti Anna-Elisa Liinamo: indeksijalostus
 • FT, dosentti Kirsi Sainio: kennelliiton uusi rekisteriohje ja jalostusstrategia
 • yleistä keskustelua bokserin tulevaksi PEVISA:ksi vuosille 2015-2019

Tarkemmat aikataulut ja maksutiedot laitetaan ilmoittautuneille sähköpostilla heti ilmoittautumisajan päätyttyä. Tapahtuman hinta on jäsenille 35€/päivä tai 60€/2 päivää ja ei jäsenille 50€/päivä tai 80€/2 päivää. Hinta sisältää aamu- ja iltapäiväkahvin, lounaan noutopöydästä, sekä korkeatasoiset luennot terveydestä ja jalostuksesta. Sitovat ilmoittautumiset lähetetään sähköisesti osoitteeseen jalostus@bokseriyhdistys.fi viimeistään 6.1.2013 (tai postilla Laura Mäiseli, Ylitalontie 5, 21340 TORTINMÄKI viimeistään 31.12.12). Kerro ilmoittautumisen yhteydessä yhteystietosi, henkilömäärä (ja mahdolliset ruoka-aineallergiat) ja ilmoittaudutko molemmille päiville vai yhdeksi päiväksi (muista myös mainita kumpi päivä). Paikkoja on rajoitetusti, joten varmistaaksesi paikkasi ilmoittaudu mahdollisimman pian!

Hoteli Ellivuoressa voi myös yöpyä kyseisenä ajankohtana erikoishinnalla. Jokainen osallistuja voi varata itse majoituksensa suoraan hotellilta. Suomen Bokseriyhdistys on muistettava mainita varauksen yhteydessä, jotta oikea tarjoushinta löytyy koneelta. Varaukset: 010 835 1900, hotelli@ellivuori.fi

 

 • 66,00 € / vrk / yhden hengen huone
 • 76,00 € / vrk / kahden hengen huone
 • 21,00 e / vrk / lisävuode
 • 10,00 € / varaus / koiramaksu

Muita majoitusvaihtoehtoja:

 • 122,00 € / vrk / studiohuone
 • 187,00 € / vrk / huoneisto 1-4 henkilöä
 • 192,00 € / vrk / hirsihuvila 1-4 henkilöä
 • 21,00 € / vrk / lisävuode
 • 25,00 € / varaus / koiramaksu

TERVETULOA VIETTÄMÄÄN BOKSERIAIHEISTA VIIKONLOPPUA ELLIVUOREEN!

29.11.2012 Terveystutkimukset

Bokseriharrastaja – olethan käynyt päivittämässä terveystiedot bokseristasi yhdistyksen nettisivuilla?

Jalostustoimikunta tekee vuoden 2013 ensimmäiseen lehteen yhteenvetoa boksereiden terveydestä, joten käypä päivittämässä oman koirasi tiedot. Samalla voisit päivittää kuolinsyy-kyselyn jo pois nukkuneiden koiriesi osalta. Terveyteen liittyvät kyselyt löydät yhdistyksen nettisivuilta Jalostus ja kasvatus –otsikon alta alaotsikolla terveystutkimukset.

16.10.2012 Atibox-organisaatio kieltää kaikkien 1.1.2013 jälkeen syntyvien typistettyjen boksereiden osallistumisen kaikkiin Atibox-organisaation tapahtumiin.

Mikäli tapahtuman järjestävän maan lainsäädäntö sallii typistettyjen koirien osallistumisen näyttelyihin ja kilpailuihin, voivat typistetyt ennen 1.1.2013 syntyneet koirat edelleen osallistua myös Atibox-organisaation tapahtumiin.

9.10.12 Huomio kasvattajat: viimeinen hetki laittaa pentueseurantalomakkeet ajantasalle!

Kasvattajalista päivitetään loppuviikolla 41 ja kaikki kasvattajat, jotka eivät ole toimittaneet pentueseurantalomakkeita poistetaan listalta.

9.10.12 Kennelliitto avaa sivuillensa pentuvälityksen

Pentuekohtaisissa tiedoissa näytetään tiedot kasvattajasta, tietoja rodusta, perustiedot pentujen isästä ja emästä, tiedot pennuista sekä niiden sukutaulun 6 sukupolvea. Lisäksi palvelusta voi tarkastella pentujen isän ja emän terveystiedot, koetulokset sekä näyttelytulokset. Palvelu näyttää myös pentueen isän ja emän aiemmat pentueet. Lisätietoja linkistä.

24.9.12 Osallistuminen lonkkatutkimukseen

Tiedote bokserien omistajille

Teemme tutkimusta koiran lonkkanivelen kasvuhäiriöön liittyvästä perinnöllisestä alttiudesta sekä ruokinnan vaikutuksesta taudin ilmenemiseen. Tavoitteena on löytää uusia lonkkanivelen kasvuhäiriölle altistavia geenialueita sekä selvittää kliinisesti oireilevan sairauden yleisyyttä ja sen puhkeamiseen vaikuttavia tekijöitä. Tutkimuksella on Suomen Akatemian rahoitus neljäksi vuodeksi ja se toteutetaan yhteistyössä Eläinlääketieteellisen tiedekunnan ja Suomen Kennelliiton kanssa. Tutkimuksen geeniosuudesta vastaavat professorit Hannes Lohi ja Antti Iivanainen tutkimusryhmineen, ja kliinisestä osuudesta ELT Anna Hielm-Björkman kliinisen hevos- ja pieneläinlääketieteen osaston tutkimuskeskuksen kanssa.

Haluaisimme mahdollisimman monen bokserin omistajan osallistuvan tutkimukseemme vastaamalla netissä koiran kliinistä tilaa koskevaan kyselyyn ja ruokintakyselyyn. Toivomme runsaasti vastauksia niin täysin terveiden kuin oireilevienkin koirien omistajilta koiran iästä ja lonkkakuvaustuloksesta riippumatta. Myös jo edesmenneiden koirien omistajat voivat vastata kyselyyn sitä varten laadittuun erilliseen lomakkeeseen. Linkit kaikkiin lomakkeisiin löytyvät osoitteesta

http://lonkkatutkimus.arkku.net.

Jos koirallasi on D- tai E-lonkkakuvaustulos, voit osallistua koirasi kanssa tutkimukseen myös lähettämällä koirastasi verinäytteen tutkimusryhmälle. Verinäytteitä voi antaa esimerkiksi joukkonäytteenotoissa tai eläinlääkärin vastaanotolla. Verinäytteen mukaan tarvitsemme täytetyn näytelomakkeen (http://www.koirangeenit.fi/osallistuminen/lomakkeet), jossa kysytään koiran terveystietoja sekä omistajan yhteystietoja. Mikäli teille heräsi kysymyksiä, tavoitatte meidät sähköpostitse osoitteella lonkkatutkimus-eltdk@helsinki.fi.

Ystävällisin terveisin,

ELL Saila Holopainen (Yliopistollinen eläinsairaala)

ELT Anna Hielm-Björkman (Eläinlääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto)

Prof. Antti Iivanainen (Eläinlääketieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto)
Prof. Hannes Lohi (Eläinlääketieteellinen tiedekunta, Lääketieteellinen tiedekunta, Folkhälsanin tutkimuskeskus, Helsingin Yliopisto)

24.9.12 Muutokset KoiraNetissä

KoiraNetissä on tehty mittavia uudistuksia ja nyt myös spondyloosilausunnot näkyvät jokaisen koiran kohdalla listauksissa omana tietonaan. Käy muuttamassa KoiraNetin listausasetuksia niin, että saat tiedon näkymään myös itsellesi suoraan. Myös kasvattajatietoja on muutettu runsaasti. Lue lisää kennelliiton sivuilta.

8.9.12 Uros- ja dopplerlista päivitetty

Mikäli havaitset virheitä tai puutteita, laita viestiä jalostus(at)bokseriyhdistys.fi. Kasvattajalista päivitetään parin viikon sisällä. Silloin poistetaan listalta kaikki kasvattajat jotka eivät ole toimittaneet pentueseurantalomakkeita kaikista pentueistaan - myös tyhjiksi jääneistä nartuista.

8.9.12 Jalostustoimikunnan vetäjä lomailee viikot: 37, 42, 45 ja 46.

Sähköpostia luetaan tuolloin vain hyvin satunnaisesti. Hätätapauksissa voit ottaa yhteyttä webmaster(at)bokseriyhdistys.fi josta asiasi ohjataan edelleen oikealle taholle.

8.9.12 Jalostuspäivät on siirretty 26.-27.1.13 Hotelli Ellivuoreen

Tapahtuma on tarkoitettu sekä kasvattajille että harrastajille.

Tapahtuman hinta on jäsenille 35€/päivä tai 60€/2 päivää ja ei jäsenille 50€/päivä tai 80€/2 päivää. Hinta sisältää aamu- ja iltapäiväkahvin, lounaan noutopöydästä, sekä korkeatasoiset luennot terveydestä ja jalostuksesta. Luennoitsijat ja ilmoittautumistiedot julkaisemme myöhemmin sekä yhdistyksen nettisivuilla että joululehdessä.

Hoteli Ellivuoressa voi myös yöpyä kyseisenä ajankohtana erikoishinnalla. Jokainen osallistuja voi varata itse majoituksensa suoraan hotellilta. Suomen Bokseriyhdistys on muistettava mainita varauksen yhteydessä, jotta oikea tarjoushinta löytyy koneelta. Varaukset: 010 835 1900, hotelli@ellivuori.fi

66,00 € / vrk / yhden hengen huone

76,00 € / vrk / kahden hengen huone

21,00 e / vrk / lisävuode

10,00 € / varaus / koiramaksu

Muita majoitusvaihtoehtoja:

122,00 € / vrk / studiohuone

187,00 € / vrk / huoneisto 1-4 henkilöä

192,00 € / vrk / hirsihuvila 1-4 henkilöä

21,00 € / vrk / lisävuode

25,00 € / varaus / koiramaksu

16.8.12 Uros-, kasvattaja- ja dopplerlistaan tehdään päivitykset elo-syyskuun vaihteessa.

Jos uroslistalla olevalta urokselta puuttuu jokin tulos KoiraNetistä ja haluat sen listalle jo nyt, laita kopio tuloksesta osoitteeseen jalostus(at)bokseriyhdistys.fi .

Kasvattajat hoi! Laittakaa pentueseurantalomakkeenne ajantasalle ennen kuun vaihdetta - myös niistä nartuista, jotka ovat jääneet tyhjiksi.

Lähettäkää kopiot doppler -lausunnoista jalostuksen sähköpostiin, jotta saamme ne tilastoitua. Toimikunta suosittelee, että vähintään kaikille sivuääni kuuluu lausunnon saaneille boksereille tehtäisiin erillinen doppler -tutkimus.

30.7.12 Kasvattaja- ja harrastajapäivät kylpylähotelli Rantasipi Edenissä Nokialla 26.-27.1.13. HUOM! Päivämäärä on muuttunut alkuperäisestä!

Lisätietoja luennoitsijoista ja hinnoista myöhemmin. Laita päivämäärät jo kalenteriin ja seuraile sivuja!

19.6.12 Kennelliiton jalostusstrategia ja bokserin PEVISA-ohjelma

Tiedote kennelliitosta 18.6.12 (K. Sainio):
Kennelliiton yleinen jalostuksentavoiteohjelma tulee voimaan 1.1.2013.
Siihen tarvittavia koirarekisteriohjeen muutoksia vasta valmistellaan.
Rotukohtaiset PEVISA-ohjelmat ovat voimassa sen aikaa kuin ovat, jos
rotujärjestö ei ano voimassaoloaikaan muutoksia. Kennelliitto ei lähde
muuttamaan jalostuksentavoiteohjelmansa vuoksi rotujärjestöjen
laatimia PEVISA-ohjelmia ennen kuin ne ovat menossa vanhaksi. Ainakaan
mitään tällaista ei ole suunniteltu. Asiasta keskustellaan
koirarekisteriohjetyöryhmän kokouksessa 20.6. mutta tämäkään työryhmä
ei tee mitään päätöksiä, vaan esittelee mahdollisia muutoksia
hallitukselle ja toimikunnille päätettäviksi.

Bokserin PEVISA:an ei siis ole tulossa muutoksia ennen seuraavan PEVISA:n voimaantuloa.

Bokserille on hyväksytty seuraava PEVISA ohjelma ajalle 1.1.2010 - 31.12.2014

Pentujen vanhemmista tulee olla ennen astutusta annettu lonkkakuvauslausunto ja astutushetkellä voimassa oleva sydämen kuuntelutulos. Rekisteröinnin raja-arvo on lonkkaniveldysplasian aste C. Alle vuoden iässä tehdyn sydänkuuntelun tulos on voimassa 12 kk ja yli vuoden iässä tehdyn sydänkuuntelun tulos on voimassa 24 kk. Pentujen vanhemmista tulee olla ennen astutusta annettu spondyloosilausunto. Selän spondyloosikuvaus voidaan tehdä aikaisintaan 24 kk iässä.

17.6.12 Valkoisten boksereiden käyttäminen jalostuksessa

Saksan bokseriyhdistys on tehnyt päätöksen, että valkoisten boksereiden käyttäminen jalostukseen siirretään tulevaisuuteen. Syy tähän on VDH:n asettamat tarkat seurantaehdot yhdistelmille ja niiden jälkeläisille jotka koettiin liian sitoviksi. Saksankielen taitoiset voivat lukea lisää BK Münchenin sivuilta: http://www.bk-muenchen.de/aktuelles/aktuelles-detailansicht/
article/Weisse-Boxer-Zucht.html

20.5.12 Kasvattajalistaa on päivitetty

Listalle on lisätty uusia kasvattajia ja listalta on poistettu kasvattajia, jotka eivät ole täyttäneet pentueseurantalomakkeita. Täyttämällä puuttuvat pentueseurantalomakkeet, kasvattaja lisätään takaisin listalle.

20.5.12 Rekisteröinti tökkii edelleen SKL:ssä vanhan sp-lausunnon kanssa

Kentältä tulee edelleen viestiä, että SKL:ssä oleva vanha sp-lista ja siitä tiedon siirtäminen Koiranetiin tökkii edelleen. Kun lähetätte rekisteröintejä ja koiranne on tuolla vanhalla listalla, laittakaa esim. lausuntopäivä tiedoksi heille, jotta tiedostosta etsiminen helpottuu SKL:n päässä. SKL:ää on jälleen informoitu asia toimimattomuudesta.

18.5.12 SBY:n hallitus tukee MH-kuvauksen koulutusta.

Yhdistys korvaa MH-kuvauksen toimihenkilökoulutuksen hinnan, mikäli siitä on informoitu hallitusta etukäteen. Jälkikäteen lähetetyistä kuiteista ei makseta korvausta.

18.5.12 Pentuvälityksen näyttelytulokset

On jatkossa oltava SKL:n hyväksymistä näyttelyistä. Puppy-Veteran tai Klubsieger eivät käy.

16.5.12 JTO vuosille 2012-2016 on nyt julkaistu!

JTO:n löydät jalostus ja kasvatus -sivujen alta kohdasta jalostuksen tavoiteohjelma.

8.5.12 ZisPro -ohjelmisto

Jalostustoimikunnalla on käytössään uusin versio saksalaisesta jalostustietokantaohjelmistosta ZisProsta. Mikäli tarvitset siitä jotain tietoja, ota yhteyttä jalostuksen sähköpostiin.

8.5.12 SKL:n kenneluutisista poimittua

Emän ja pentujen sallittu erottamisikä nartun sijoitussopimuksessa
Hallitus päätti, että nartun sijoitussopimuksen ehto 7 muutetaan seuraavasti:
”Jos narttu synnyttää vastaanottajan luona, luovuttaja saa noutaa pentueen aikaisintaan silloin, kun
se täyttää seitsemän viikkoa. Luovuttajan on noudettava pentue viimeistään silloin, kun se täyttää
kahdeksan viikkoa, ellei sovita myöhemmästä ajankohdasta. Jos narttu synnyttää luovuttajan luona,
saa luovuttaja luovuttaa nartun vastaanottajalle aikaisintaan pentueen ollessa seitsemän viikon
ikäinen. Nartulla on oltava tarvittaessa mahdollisuus vapaasti poistua pentujensa luota.”
Muutos tulee voimaan 1.1.2013.

23.4.2012 Sähköposti jäsenkasvattajille

Kaikille jäsenkasvattajille on tänään lähtenyt kirje jalostustoimikunnalta. Jos et ole saanut omaasi, otathan pikaisesti yhteyttä jalostus@bokseriyhdistys.fi .

23.4.2012 Urosten jälkeläismäärä Suomessa.

Uroksella ei saa olla yli 61 jälkeläistä Suomessa. Tämä tarkoittaa sitä, että jalostusuroslistalta poistetaan/ei oteta uroksia, joilla kyseinen pentumäärä täyttyy. Rekisteröintimäärä lisätään myös yhdistelmien kohdalle ja mikäli yli 61 jälkeläistä Suomessa omaava uros astuu nartun, tulee siltä osin maininta pentuvälitykseen, että uros ei täytä toimikunnan suosituksia. Hallitus on tehnyt asiasta päätöksen.

3.4.2012 Sirutuksesta

Vaikka käyttäisit omakoirapalvelua pentujen rekisteröintiin ja eläinlääkärillä ei satu ole ohjelmaa, jolla hän voisi kirjata suoraan sirutukset Kennelliittoon, tällöin Kennelliitto laskuttaa 5 €/pentu käsinkirjauksesta ylimääräistä. Joudut myös postittamaan tietenkin sirutustiedot erikseen. Tämä saattaa viivyttää rekisteröintiä.

3.4.2012 Spondyloosilausunnoista

SKL:n Rantasalon kanssa on juteltu tänään puhelimessa liittyen muutamaan spondyloosiasiaan.

Viikonlopun toimaripäivillä tuli esille sellainen tapaus, että SKL oli söhlännyt sp-lausunnon kanssa niin, että yhden kasvattajan pentueen rekisteröinti venyi sen takia, että rekisteröijä ei ollut osannut tarkistaa terveyspuolelta uroksen sp-lausunnon olemassa oloa. Lausunto oli siis ollut SBY:n toimittamalla ns. "vanhalla" listalla. Asia on nyt kunnossa ja Rantasalo lupasi laittaa viestiä rekisteröinteihin ja muistuttaa, että tarkistavat myös sitä vanhaa listaa jos tällaisia tapauksia tulee. Kasvattajan on hyvä mainita omakoira -palvelussa pentueita rekisteröidessään, että vanhempien selkätulos on SBY:n toimittamalla listalla.Toinen asia mikä tuli esille oli 2kk lausuntoaika, mikä koetaan liian pitkäksi. Se on resurssikysymys SKL:ssä, eikä siihen tule muutosta mikäli muille roduille ei tule selkiä lausuttavaksi. Ilmeisesti on kuitenkin tulossa jossain vaiheessa. Jäämme odottelemaan. Mikäli suunnittelette koirallenne jalostuskäyttöä, huomioikaa, että lausuntoaika voi siis olla kohtuullisen pitkä.

2.4.2012 Eviran patologiset tutkimukset

Olettehan kasvattajat tietoisia, että Eviran patologiset tutkimukset sisältävät 1-3 samasta pentueesta/poikueesta olevan alle 8 viikon ikäisen eläimen tutkimuksen. Patologisanatominen tutkimus. Sisältää tutkijan tarpeelliseksi katsomat bakteriologiset ja parasitologiset (suoramikroskopointi) tutkimukset. Lisätietoa Eviran sivuilta. Jalostustoimikunta tukee nuoren koiran kuolinsyyn tarkempaa tutkimista. Jos koira joudutaan lopettamaan tai se kuolee alle 7 vuoden ikäisenä, jalostustoimikunta maksaa koiran kuolinsyyn selvittämiseksi tehdyn ruumiinavauksen kustannukset.

2.4.2012 Huomio kasvattajat!

Mikäli astutus tapahtuu Suomessa, tulee yhdistelmän molempien vanhempien täyttää PEVISA-ehdot astutushetkellä, jotta pentue otetaan pentuvälitykseen. Ns. "katumuspentueita" ei välitetä pentuvälityksessä.

2.4.2012 Jalostustoimikunnan kokoonpano:

Jalostustoimikunnan vetäjä:

Laura Mäiseli, jalostus @ bokseriyhdistys.fi

Varsinaiset jäsenet:

Helena Vuorinen, Hanne Leinonen, Laura Koistinen, Birgitta Strömman, Suvi Mieskonen, Tuija Rautakorpi-Visakoivu, Heidi ja Pertti Mäki-Välkkilä, Taina Saarinen.

Konsultoitavat jäsenet:

Kristiina Kallio, Nina Menna, Arja Jauhiainen, Kirsi Tevalin, Anneli Karttunen, Tuula Seppälä.